Starta Städfirma

Starta städfirmaEfter att RUT-avdraget kom och blev populärt att använda har det blivit allt mer populärt att starta städfirma. Det finns dock plats för ännu fler företag inom denna bransch. Detta eftersom behovet av städning bara växer och växer. Detta speciellt inom städning i hemmet. Om man vill starta en firma som ska syssla med just städning är det redan innan företagsstarten mycket viktigt att fundera på vad man vill arbeta inom för område. Vill man att företaget ska arbeta med hemstäd, städning av olika kommersiella lokaler eller vill man syssla med flyttstädning? Kanske ska företaget syssla med städning av sjukhus, skolor eller specialisering på kontor. Oavsett vad företaget väljer finns det många som behöver hjälp med städning. Många städföretag täcker flera branscher och det är långt ifrån en omöjlighet. Det finns flera fördelar med att städa hos skolor, sjukhus och kontor. En av de största är att städningen sker kontinuerligt och att företaget kan få ett avtal som löper på en längre tid och det innebär en säker inkomst.

Om man vill starta städfirma krävs inte så stort kapital till en början. Egentligen behövs i princip bara några hinkar, moppar, trasor, sopkvastar och en bra dammsugare. Dessutom behövs rengöringsmedel, gärna en hopfällbar stege samt en bil för att kunna ta sig runt med städmaterialet. Istället för att transportera all utrustning själv kan det finnas ett städutrymme på plats där städningen ska ske. Man kan också avtala med kunden att denne ska ha all utrustning och att den ska finnas på plats. Om man väljer att jobba med hemstäd är det oftast vanligt att företaget begär att dammsugare och liknande ska finnas på plats i hemmet. Annars kan företaget debitera för material och rengöringsmedel som inte finns på plats. Inom denna bransch har just städningen i hem skjutit i höjden rejält. Detta mycket tack vare RUT-avdraget. Genom detta kan hushållet dra av en del på kostnaden och företaget får ersättning via staten istället.

Det är ganska enkelt att starta ett städföretag om man vill ha det som enmansföretag. Som företagare måste man dock veta hur man städar på ett effektivt och bra sätt. Det ska också vara relativt miljövänligt. Man måste också ha kunskap om företagsekonomi, i alla fall omkring de mest grundläggande delarna av den. Om man sedan väljer att lämna enmansföretaget och anställa personal kommer man att behöva ha mer koll på anställningslagar, löner, semesterrätt, andra rättigheter och en hel del annat. Detta beror helt på hur mycket man vill utveckla och expandera företaget. Det finns alltid möjligheter att utvecklas inom städbranschen. Det är bäst om man redan i början av företagets karriär kan söka efter långvariga kontakter. Detta så att företaget inte behöver jaga kapital direkt. Detta gäller överlag oavsett vilket företag man startar. Det är en fördel om man slipper jaga kunder hela tiden och om man har några återkommande kunder kan man säkra sin försörjning.

  • Vilken företagsform ska jag välja för en städfirma?

    Vilken företagsform man bör välja för sin firma är mycket individuellt. Det kan vara en fördel att starta ett aktiebolag om man har ett värde som kan gå in i det. I början kan det dock vara en bra idé att starta en enskild firma och sedan omvandla den till ett aktiebolag.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Det krävs överlag inte några särskilda tillstånd för att starta att städföretag. Om man vill arbeta med särskilda kemikalier kan det dock krävas speciella tillstånd. Om man vill arbeta med hemstäd behöver man dock inte ha någon utbildning eller liknande men det är mycket viktigt att man har kunskaper om städning.