Starta Skivbolag

Om du är musiker kanske du känner igen dig i den eviga jakten på att få skriva sig på ett skivbolag. Och när du skrivit dig på ett bolag kan du mycket väl nå den deprimerande insikten att din framgång är på kostnad av din kreativa frihet. Eller så kanske du är en agent på ett större skivbolag men känner att du skulle kunna nå större framgångar om det var du som bestämde. Oavsett om du är musiker som vill ge ut ditt eget material eller om du tror att du har ett öga för att hitta musikaliska talanger, kanske du borde börja tänka på att starta skivbolag. Vi ska här gå igenom allt du behöver veta för att starta ditt skivbolag och göra en lyckad karriär inom musik. Det är en tuff bransch att vara egenföretagare i, men med rätt idé och med ett stort mått kreativt självbestämmande kan detta vara vägen till framgång.

Att starta skivbolag är dock inte nödvändigtvis det enklaste sättet att slå sig fram i branschen. Som ägare av ett mindre skivbolag kan inkomsterna vara begränsade och kräva mycket arbete. Det finns flera delar i att nå framgång som ägare av ett skivbolag, men främst gäller det så klart att hitta artister. Det finns tyvärr inga enkla knep för att känna igen nästa sensation. Men först måste du fråga dig själv om det är sensationer du vill ha; med andra ord måste du fråga dig själv vad det är för inriktning ditt skivbolag ska ha. Många som startar skivbolag gör det för att stödja en musikgenre de gillar. Dessa, ofta mycket mindre bolag, kanske riktar in sig på musik från sin en viss stad eller på en specifik genre som till exempel heavy metal. Men de som når störst framgångar är inte bara de som väljer mer kommersiellt gångbara musikstilar som pop, utan även de som hittar nya musikstilar.Starta skivbolag

Som ett nystartat skivbolag är ditt största problem att signera artister folk vill höra. Försöker du som skivproducent förstå att framgången bara delvis styrs av musik och att bandets eller musikerns image är lika central har du nått en viktig insikt. Tittar man på de stora skivbolagens historia finns det några tips att följa om man vill ha någon chans att nå samma framgång. Det är till exempel en bra idé att ha ett öppet sinne, det är svårt, för att inte säga omöjligt, att veta vad nästa stora grej är men utan ett öppet sinne kommer du aldrig att hitta det. I linje med detta kan det vara smart att utforska experimentella musikgenrer och försöka hitta sätt att göra dem mer populära (om det är det du vill). Till sist måste du inse att du som skivbolag inte bara har i uppgift att hitta musikerna, din främsta uppgift är att sprida deras musik.

  • Vilken företagsform ska jag välja för ett skivbolag?

    Det är inte självklart vilken bolagsform som bäst passar ditt skivbolag. Svaret är beroende på vad för sorts skivbolag du vill starta. Men om du startar bolaget själv är den vanligaste metoden att registrera bolaget som enskild näringsverksamhet. Ifall ni är flera stycken som startar skivbolaget kan det istället vara en bra idé att forma ett aktiebolag.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Det behövs oftast inga tillstånd för att starta ett skivbolag utanför de vanliga kraven och reglerna staten ställer på företag. Vill du ge ut vinyl-, CD- eller DVD-skivor måste du dock ha ett tillstånd från Nordic Copyright Bureau. I en tid när musik mer sällan spelas in på skivor av olika slag är det kanske bättre att satsa online.