Starta eget Klädmärke

Att starta eget klädmärke kräver kunskaper om mode, om företagande och inte minst ett stort nätverk för att nå ut till potentiella kunder. Till att börja med behöver man ha en riktigt bra och gärna unik idé, och undersöka vart på marknaden man kan fylla en funktion. Det finns redan ett enormt utbud av klädmärken idag över hela världen och det gäller att ha veta vilken målgrupp man ska rikta sig till och vart kläderna ska säljas. Att gå en kurs i egenföretagande kan vara en bra början för att skaffa sig baskunskaperna om vad som krävs och vad man bör tänka på. För det är en hel del: allt ifrån hur kollektionen ska se ut, till var den ska säljas, om det ska finnas en fysisk butik eller bara säljas online, vart produktionen ska ske, om man ska ha några anställda, vilket material kläderna ska vara i och så vidare.

Starta eget klädmärkeNär man har hittat sin målgrupp och bestämt vart och till vilka man vill sälja sina kläder bör man tänka på hur man ska nå ut. Nuförtiden är det vanligt att man använder sig av influencers och bloggare för att nå ut till sin målgrupp, och man bör själv se till att finnas i sociala medier. Det är viktigt att vara modekunnig och förstå sin bransch för att kunna starta eget klädmärke. Ekonomi är också viktigt, man bör ha ett startkapital för att komma igång med sin verksamhet och ha något att leva på då man inte kan räkna med inkomster till att börja med. Prissättning av varorna är också viktigt att tänka igenom för att det ska passa den tilltänka målgruppen. Olika fabriker tillverkar olika sorters kläder, och man bör besöka flera olika för att hitta en fabrik som tillverkar den typen av kläder man vill designa. Sist men inte minst bör man ha medarbetare som kan hjälpa en med marknadsföring, kundtjänst och packning av varor.

Hur produktion och tillverkning av kläderna ska ske när man ska starta eget klädmärke är viktiga att tänka på, då det är grundläggande för hela företaget. Har man tänkt sig att sy själv bör man kanske tänka om då produktionen då blir väldigt liten. Det vanliga är att anlita en fabrik utomlands för att sy upp ens kollektion. Hur stor upplaga man ska ha av kläderna bör man också tänka på, om det ska vara mer exklusivt och få plagg i varje serie eller om det ska produceras efter förfrågan. Målgruppen bör vara ganska smal, till exempel att man riktar in sig på att tillverka barnkläder eller kläder för gravida. Att hålla koll på vad som efterfrågas är viktigt innan man börjar, till exempel genom att skicka ut marknadsundersökningar. Man kan också ha stor nytta av att skaffa sig en mentor som gått igenom den här processen tidigare och kan förklara för en hur man ska gå tillväga. En affärsplan kan hjälpa en att hålla sig till den ursprungliga planen.

  • Vilken företagsform ska jag välja för ett eget klädmärke?

    Det går bra med de flesta företagsformer, men det vanligaste är ett aktiebolag. Detta underlättar om man vill anställa personal, man får en större trovärdighet samt att företagsnamnet skyddas i hela landet. För att starta ett eget aktiebolag krävs det att man har ett kapital på minst 50 000 kr.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Det finns flera olika immaterialrättsliga lagar och regler som håller koll på vem som har äger upphovsrätten, vem som har patent, designskydd och varumärkesskydd. Anlitar man en fabrik utomlands för produktion av kläder har man ansvaret för att kläderna man för in är CE-märkta. Det är också viktigt att se till att de inte är kopior av andra kläder eller tillverkade under dåliga förhållanden.