Digitaliseringen av samhället går snabbt framåt och handel på nätet ökar i lika snabb takt. Under 2016 omsatte svensk e-handel cirka 58 miljarder kronor och allt fler vill köpa varor via nätet. Att starta e-handel är perfekt om man som företagare vill ta del av den här trenden. Idag finns det många olika plattformar som gör det enkelt att starta upp en e-butik snabbt och billigt. Alla kan i princip starta en e-handel, men det kan underlätta om du har någon typ av kunskap från handel, försäljning och IT. Det första du måste göra när du ska starta din webbutik är att bestämma vilken inriktning den ska ha. Att skriva en affärsplan där du i detalj planerar hur e-handeln ska utformas och utvecklas i framtiden är viktigt. Hur ska du tävla mot dina konkurrenter och varför ska kunder handla från just din e-butik? Det är viktiga frågor som bör kunna besvaras innan du sätter igång.
En e-butik kan fungera som ett fristående företag eller som en förlängning av ett fysiskt bolag. Om du för tillfället inte samarbetar med pålitliga och kostnadseffektiva grossister är det viktigt att lösa det innan du öppnar din e-handel. Ska du ha ett lager och själv posta varorna eller ska du använda dig av dropshipping? Det är även viktigt att fundera på hur du ska posta varorna som kunderna beställer. Bra paketering måste tas fram och du bör även jämföra avtal med olika leveransföretag för att hitta ett som är billigt och pålitligt. Tänk på att räkna in fraktkostnaderna för kunderna när du gör en prisjämförelse mellan dig och dina konkurrenter. Nästa steg är att välja vilken plattform som din e-handel ska byggas på. Ska du starta e-handel i stort format kanske du behöver en komplicerad lösning, men för mindre e-butiker räcker det ofta med lite enklare plattformar. Det kan vara smart att sätta upp butiken på en plattform som har stöd för support och kopplingar till olika betalsystem.
Det måste vara lätt för kunderna att betala tryggt och snabbt för att din e-butik ska lyckas. Att erbjuda många olika betalningsalternativ är rekommenderat eftersom det kan leda till att fler kunder väljer att handla. Sätt dig därför in i hur du kan erbjuda betalningar med e-plånböcker, faktura samt kredit- och betalkort. Utformningen av e-butiken är också viktigt. Har du redan en kundgrupp som du vill sälja till vet du nog redan vilken profilering du vill ha. Har du inte det är det en bra idé att skapa en profil över dina tilltänkta kunder för att sedan designa din e-butik för att den ska passa deras estetiska preferenser. E-butiken måste ha en tydlig branding och även vara lätt att navigera. Nästa steg är att skapa en marknadsföringsstrategi. Hur ska du nå ut till dina kunder och var hittar du dem? Dessutom är det bra att läsa in dig på SEO för att kunna ranka högt i sökmotorerna.
-
Vilken företagsform ska jag välja för en e-handel?
För en e-handel kan det vara lämpligt att välja att starta en enskild firma eller ett aktiebolag. Ska du starta ett aktiebolag måste du sätta in aktiekapital på 50 000 kronor. Pengarna kan sedan användas inom verksamheten. Är ni flera personer som ska driva e-butiken kan ni även välja att starta ett handelsbolag.
-
Krävs det några särskilda tillstånd?
Du behöver inga tillstånd för att starta en e-handel, men du måste följa alla regler. E-handelslagen kräver till exempel att säljarens adress, namn, e-postadress och organisationsnummer ska finnas i e-butiken. Alla priser måste även synas tydligt och om fraktkostnader tillkommer måste det anges. Lagen om distansavtal och ICC:s regler måste också följas.