Starta Butik

Att starta butik är både utmanande och roligt. Det kan till och med kan vara ett sätt att tjäna pengar på något som du själv väljer, så att ditt intresse kan bli en verksamhet som ger dig lön varje månad. Antingen startar du en butik där du säljer något som du brinner lite extra för, exempelvis bildelar, kläder eller friluftsprodukter, eller så börjar du i andra änden och frågar dig vilka varor som behövs just där du bor eller tänker starta din butik. Finns det ingen riktigt bra mataffär kanske du kan starta en och bli återförsäljare av matprodukter från olika livsmedelsleverantörer? Oftast blir det bäst om du hittar något mitt emellan, något du dels är intresserad av och kan lite extra om, och dels ser ett behov av så att varorna faktiskt blir sålda och genererar intäkter. De bästa affärsbesluten är de som har föregåtts av noggrant övervägande. Börja därför med att fundera över vad du vill sälja, till vem och varför.

Starta butikNär du väl har tagit beslutet att starta butik och valt vilken typ av varor du ska sälja, var butiken ska ligga och vilken kundgrupp du vill inrikta dig mot är det dags att göra upp en budget. En budget kan vara noggrant utformad med kolumner och rader för varje detalj, den kan se in i framtiden eller hantera tid som har varit. Men en budget kan också vara några enkla uträkningar som ger en överblick över ekonomin i din verksamhet under uppstartsfasen. Oavsett vad, måste den göras. Det beror på att mycket få verksamheter går med vinst första året och du måste ha råd att begå nybörjarmisstag innan din butik blir lönsam. Ställ upp på ett ungefär vad nödvändiga inköp kostar, vad du måste betala anställda inklusive skatter och avgifter, samt andra kostnadsposter som är viktigt att vara förberedd inför. Då kan du tydligt se om du har det startkapital som behövs. Om inte, är det klokt att vänta med uppstarten tills du har de medel som krävs.

För den som vill starta butik finns mycket hjälp att få i form av böcker och artiklar på nätet. Gör din efterforskning före så kan du lära dig av andras felsteg och slippa göra dem själv. Exempelvis är det vanligt att man köper in alltför stora lager som antingen går ut, om det är livsmedel, eller blir otrendigt, om det är exempelvis kläder eller inredningsprodukter. Det kan vidare vara klokt att rådfråga någon som har gjort resan du är på väg att göra innan dig. Om du vill öppna en butik som säljer franska ostar är kan du besöka en sådan butik och fråga hur de gjorde för att komma igång. Ofta är folk hjälpsammare än man tror och glada att få dela med sig av sina upplevelser. Skatteverket har dessutom kvällsmöten där frågor om moms och skatter tas upp. Dessa möten är kostnadsfria och mycket lärorika för dig som vill starta eget.

  • Vilken företagsform ska jag välja för en butik?

    Vilken bolagsform du ska välja är upp till dig som ägare. Beroende på vilka varor du ska sälja, om du ska sälja på kommission eller kanske till och med på franchise-basis, samt var i ditt yrkesverksamma liv du befinner dig, kan rätt bolagsform variera. Bra att veta är att formen enskild firma gör dig och företaget till en och samma juridiska person, varför vissa väljer att undvika denna form.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Huruvida du behöver tillstånd beror på vilka varor du ska sälja i butiken. Dessutom får du inte öppna alla typer av kommersiell verksamhet överallt. Vill du exempelvis öppna en butik som säljer konsthantverk i liten skala kräver det i regel inga speciella tillstånd, men om det är ett apotek du vill öppna måste du genomgå ett så kallat egenkontrollsprogram.