Att starta bryggeri är en dröm som många ölintresserade har. Det är något väldigt tilltalande med iden att framställa en härlig kulturbrygd som öl på ett hantverksmässigt sätt och kanske kunna leva på det så småningom. Det är dock inte som att starta vilket företag som helst eftersom det är alkoholhaltig dryck som ska framställas. Det finns många regler som man måste förhålla sig till och det här är också ett projekt som kräver en hel del investeringar. Även om man börjar i liten skala med ett så kallat nanobryggeri som är ännu mindre än ett microbryggeri. I Sverige är även försäljningen av öl starkt reglerad och det gäller att få in sina produkter på systembolagets hyllor om man vill nå framgång. I den här texten ska vi bland annat titta på några av de faktorer som avgör om man blir framgångsrik eller inte i denna bransch och vad man behöver för att komma igång.Starta bryggeri

Att starta bryggeri handlar mycket om att bestämma sig för hur hög kapacitet man vill att bryggeriet ska ha. Ju större volym man vill kunna hantera, desto högre uppstartskostnad. Att brygga mer behöver dock inte vara svårare eller ta mer tid än små ölsatser. Hjärtat i bryggeriet är bryggverket. Brygger man professionellt måste man kunna kontrollera temperaturen ganska exakt eftersom det påverkar smaken och gör så att man kan brygga samma öl gång på gång. Jästankarna är också en stor investering. Andrahandsmarknaden är dock relativt stor i Sverige och med ett par hundra tusen kommer man en bra bit på vägen. Själva lokalen man brygger i måste vara godkänd för livsmedelshantering och lätt att städa. Det finns en hel del utbildningar som handlar om ölbryggning och de flesta som lyckas i branschen har antingen gått en sådan eller skaffat sig erfarenhet efter att ha bryggt mycket öl som amatörer innan de gjort en större satsning.

Ölbryggning kan handla om att utföra laboratoriemässiga kontroller av öl i produktion och olika ingredienser. Bara att ha koll på hur olika jästsvampar utvecklas vid olika temperaturer är en liten vetenskap i sig och det finns många moment som en bryggare bör fördjupa sig i. Samtidigt kräver tekniken att man vet vad man sysslar med under själva bryggningen. Många bryggerier består av team där medarbetarna specialiserat sig inom olika områden. Först och främst handlar det dock om att ha känsla för hur öl smakar och om att kunna föra över en vision till en färdigtappad öl. Öl bryggs ofta med enbart fyra ingredienser, humle, malt, vatten och jäst. Genom att bland annat styra temperaturen under bryggningens olika steg kan man ändå framställa många olika typer av öl som skiljer sig väldigt mycket åt i styrka, smak och färg. Konkurrensen är stor idag och sådant som snygga etiketter, ölens namn och den eventuella kopplingen till området där den är gjord spelar stor roll för om den går att sälja eller inte.

  • Vilken företagsform ska jag välja för ett bryggeri?

    Många bryggerier startar som föreningar där flera privatpersoner gått samman om en investering i bryggeriutrustning. När man vill börja sälja öl utanför slutna sällskap krävs dock att man bildar ett företag. Aktiebolag är lämpligt om det är flera delägare med i bilden men det går även att ha en enskild firma som plattform ifall man är ensam om projektet.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Som företagare inom livsmedelsindustrin är man skyldig att kontakta miljöförvaltningen i sin kommun som kan ge information om vilka regler som gäller för lokalerna. Skatteverket har särskilda krav när det försäljning av alkohol på grund av den beskattas annorlunda ön de flesta andra varor. Man måste kunna visa att ölen framställs i lokaler med hög säkerhet för att få tillstånd från Skatteverket.