Starta Bilfirma

Att starta bilfirma kan vara ett sätt att få utlopp för ditt intresse för bilar, elektronik och motorer. Det är många verksamhetstyper som ryms inom detta paraplybegrepp: en bilfirma kan vara allt från ett företag som säljer bilar, till en firma som arbetar med rekond.

Starta bilfirmaDet finns en hel del att tänka på om man ska starta bilfirma. En bra början är att se över dina finanser för att veta vad du har råd att lägga ned innan firman börjar gå med vinst. Det är allmänt känt att de flesta nystartade företag, oavsett bransch, behöver en tid på sig innan de börjar generera pengar. Detta beror på att du som ägare av företaget behöver lära dig att styra företaget, att du behöver tid för att skaffa dig en kundkrets och att du i början kan råka göra misstag som beror på att du är ovan som företagare på ditt område. Med tiden lär du dig av felstegen och kan utveckla din firma och förhoppningsvis göra den lönsam. Därför är det mycket viktigt att besitta ett startkapital så att du har råd att vänta in lönsamheten. Tiden till lönsamhet varierar beroende på flera faktorer, som personlig erfarenhet, ekonomiska fluktuationer och bransch, men vanligtvis brukar man räkna med att få företag går med vinst första året.

Att starta bilfirma kräver god kunskap om bilar, men även om exempelvis ekonomi, kundnöjdhet, juridik och marknadsföring. Som tur är behöver du inte besitta alla kunskaper själv, även om det blir billigare för dig om du gör det. Ju färre uppgifter du behöver anställa andra för att hjälpa dig med, exempelvis en jurist som kan se över dina avtal med framtida köpare, desto mindre pengar behöver du lägga på annat än faktisk utdelning till dig i form av vinst från försäljningar. Med det sagt är det ändå oklokt att strunta i viktiga administrativa funktioner bara för att spara pengar. Varje företag måste ha god koll på sin administration. Om fakturor lämnas obetalda eller kunder hittar felaktigheter i avtalen som försätter dig som ägare i en olustig situation kan det få otrevliga följder. Sätt därför av en summa för att låta någon hantera dessa frågor om du inte kan det sedan tidigare. Idag arbetar många jurister, marknadsförare och ekonomer på konsultbasis mot timtaxa och hjälpen behöver därför inte bli speciellt dyr.

Om du känner dig osäker på hur du ska göra för att starta bilfirma finns det mycket information att hitta på nätet och i form av olika seminarier du kan besöka. Hos Skatteverket kan du kostnadsfritt gå på kvällsmöten för att få veta mer om mervärdesskatt och skatter i allmänhet, kunskap som är viktig att besitta om du tänker bli egen företagare. Något som är gemensamt för alla typer av säljande företag är att det behövs en efterfrågan. Därför är det en god idé att titta på hur marknaden ser ut. Bilbranschen präglas av stark konkurrens, men det finns också ett ökat intresse för miljövänliga alternativ. Är det något du vill utnyttja? Eller vill du rikta in dig på att sälja begagnade, utländska veteranbilar till en särskild konsumentgrupp? Oavsett vad, är det klokt att tänka efter före du genomför. Skissa upp dina idéer på papper för att kunna se dem framför dig och förstå vilka möjligheter, utmaningar, styrkor och svagheter din firma kommer att möta under den närmaste framtiden.

Att importera och sälja bilar

Importerad bilAtt sälja bilar är troligtvis vad de flesta tänker på när det handlar om bilfirmor. Många handlar med begagnade bilar, och det kan vara smart att importera bilar från andra länder, serva, registrera och besikta dem. I den här artikeln kan du läsa om ett företag i Eskilstuna som importerar bilar från USA och säljer dem i Sverige. Blocket är en viktig försäljningskanal för detta företaget, berättar ägaren Nazar Hashem.

Amerikanska bilar som Dodge Ram, Charger eller Challenger, samt Ford Mustang, är mycket populära i Sverige. Men bilar som är eftertraktade i Sverige kan finnas på närmare håll. Kanske har du kunskaper om bilmarknaden i ett annat land, och kan importera bilar därifrån. Om landet ifråga inte är medlem i EU kan du behöva registrera ett bolag i landet för att kunna köpa bilar och importera dem till Sverige. Detta gäller bl.a. om du vill importera från USA. Tänk också på att reglerna inte är desamma för privatimport och import för kommersiella syften.

Har du en dröm om att sälja bilar, men inte tillräckligt kapital? Kanske kan du börja med att reparera bilar, och använda pengarna till att bekosta inköp av bilar som kan säljas vidare.

  • Vilken företagsform ska jag välja för en bilfirma?

    Valet mellan aktiebolag eller enskild firma är upp till dig som företagare, men ett råd på vägen hjälper dig i valet: aktiebolagsformen är mindre bunden till dig personligen. Det finns risk att firman hamnar i tvister om exempelvis en såld bils värde. Då är det bra att inte ha enskild firma, så att tvisten blir mellan köparen och aktiebolaget, inte dig som enskild. Därför är aktiebolagsformen starkt rekommenderad.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Det beror på vilken bilfirma du ska starta, om du vill bli återförsäljare på franchise-basis eller om du vill sälja gamla bilar via Blocket. Läs på ordentligt och ta hjälp av en jurist. Du bör i de flesta fall teckna en ansvarsförsäkring, ifall något skulle gå fel. Slutligen är det viktigt att du kontrollerar dokumenten för bilarna. Om du, mot förmodan, råkar sälja stödgods kan du få stå för kostnaden.

Bilrecondaren Emils bästa tips

En som tidigt tog steget och bildade egen bilfirma är Emil Andersson från Skattungsbyn i Dalarna. Han drev redan som 21-åring en egen recondfirma i Mora, efter att ha köpt inventarier och förbrukningsmaterial från en firma som skulle stänga. Hans tre tips till den som vill driva egen bilfirma är följande:

  1. Presentera dig för varje kund, och uppträd proffsigt.
  2. Se till att hålla dig uppdaterad, genom att gå kurser och utbildningar.
  3. Ta hjälp av någon för att sköta bokföringen om du tycker att detta är svårt. Emil Andersson har hjälp av en familjemedlem, men det kan också vara bra att anlita en bokföringsbyrå.

Läs mer om Emil Anderssons företag här.