Starta Bemanningsföretag

Att starta bemanningsföretag kan vara alltifrån roligt och utmanande, till spännande och svårt. Det är viktigt att man först och främst identifierar ett behov hos de framtida kunderna som man kan erbjuda att fylla.

Bemanning är något som blivit väldigt populärt att jobba med eftersom det kan vara tidskrävande och ett företag kanske hellre fokuserar på det de är bäst på, istället för att söka och intervjua personal. Många stora företag anlitar bemanningsföretag just då det kan vara svårt att själv se till att man alltid har lagom med personal. På sommaren och vintern kanske affärerna går lite mer långsamt och då kanske det inte är optimalt att sitta med många fastanställningar som bara kostar pengar. Eller på våren och hösten när det är mycket att göra kan det vara svårt att anställa fler eftersom de bara behövs provisoriskt. Det här är ett vanligt problem, och bemanningsföretagen erbjuder en lösning på detta.

Enskild firma eller aktiebolag – vad är bäst för bemaningsföretag?

Starta bemanningsföretagAtt starta bemanningsföretag som privatperson är inga konstigheter. Man registrerar antingen egen firma eller aktiebolag. Det är alltid mest fördelaktigt att starta aktiebolag om man har möjlighet att sätta in kapital i början. Detta beror dels på hur det fungerar med att vara lagligt ansvarig för sitt företag, till exempel om det skulle gå i konkurs så är man inte personligt ansvarig för det. Sen finns det fördelar med hur man kan plocka ut vinst i form av utdelning. De som är ägare i ett aktiebolag äger sin andel i form av aktier. Till exempel och Karl och Lisa har startat ett företag tillsammans, samlat ihop 50.000 kronor och grundat ett aktiebolag. Om de kommer överens om att de ska sätta in lika mycket pengar, alltså 25.000 kronor var, då är de även 50% delägare båda två. Dock kan detta vara ett dåligt upplägg. Man brukar föredra att den ena parten har majoritet.

En enskild firma har å andra sidan andra fördelar den också. Inte minst kan enskild firma vara att föredra om du tänker att du i första hand ska hyra ut din egen kompetens. Om du inte räknar med att ha några anställda, och inte heller tror att intäkterna från företaget kommer att bli så stora att du hamnar över brytpunkten för statlig inkomstskatt, är enskild firma ett bra val, även om det ändå kan finnas skäl att välja aktiebolag som bolagsform. Enskild firma innebär också mindre administration och pappersarbete.

[dt_quote type=”pullquote” background=”fancy” animation=”pulse”]Läs mer här om valet mellan enskild firma och aktiebolag. [/dt_quote]
  • Vilken företagsform ska jag välja för ett bemanningsföretag?

    Som tidigare nämnt är det alltid mest fördelaktigt med ett aktiebolag, speciellt när det kommer till en bransch som bemanning. Om man har frågor och funderingar kan man ringa till handelskammaren eller bolagsverket och få hjälp. Viktigt om man startar aktiebolag är att man kan bokföring eller att man skaffar sig en revisor.

  • Krävs det några särskilda tillstånd?

    Det som krävs för att starta ett bemanningsföretag är att man följer svensk lag. Det finns särskilda direktiv som man måste följa, annars kan man bli stämd. Annars gäller bara att man följer kollektivavtalen för den särskilda branschen. Resten fungerar i praktiken som att driva vilket annat företag som helst.

Truckförare från bemanningsföretag
Det är vanligt att bemanningsföretag hyr ut truckförare.

Bemanningsföretag och facket

För att starta bemanningsföretag så måste man vara på det klara med fackets överenskommelser. Om lagen säger en viss sak måste detta alltid appliceras i arbetet. Genom åren har facken varit de största motståndarna till bemanningsföretag eftersom de menar att det är orättvist mot de anställda att inte har någon trygghet eller andra förmåner som en fastanställd har. Det här är dock något som går att tala både mot och för. Till exempel har bemanningsföretag blivit väldigt populära arbetsgivare för studenter som vill tjäna extrapengar samtidigt som de studerar. De kan då välja när de vill jobba och kombinera arbete utifrån hur de passar dem. Har man en gång blivit anställd av ett bemanningsföretag så kan man få prova på olika yrken eller arbetsplatser. Det är vanligt att man kan hoppa runt inom handel, det vill säga mellan olika butiker. Kan man ett kassasystem hos en butik så är det högst troligt att man kan alla.

Starta bemanningsföretag inom vården

De privata företagen har på allvar tagit en plats i den svenska sjukvården: dels som utförare, genom att delta i offentliga upphandlingar, men också genom att hyra ut personal som kan täcka upp hos både offentliga och privata vårdgivare. Stafettläkare har exempelvis blivit ett begrepp på senare år, inte minst i norra Sverige där det blivit svårt att hitta läkare som kan tänka sig att stanna på samma plats i många år.

Om du vill starta ett bemanningsföretag inom vården är det viktigt att du har koll på de lagar och regler som finns. Det handlar inte minst om att patientsäkerheten ska kunna garanteras.

Starta bemanningsföretag inom industrin

En sektor där det startas många bemanningsföretag är industrin. Bemanningsföretag kan täcka upp vid tillfälliga toppar, och det blir också allt vanligare att personer som sägs upp från tillverkningsföretag startar bemanningsföretag och hyr ut både sig själva och sina gamla kollegor till den före detta arbetsgivaren. När Volvo Personvagnar i Göteborg sade upp personal valde tolv av de som sades upp att starta ett bemanningsföretag tillsammans, och de planerade att bl.a. hyra ut sin arbetskraft till sin gamla arbetsgivare, men även till andra. Läs mer om företaget här.

Starta bemanningsföretag inom transport

Transport och logistik är en bransch som har växt de senaste fyra åren, inte minst eftersom svenskarna handlar allt mer på nätet. Det råder dock stor brist på lastbilschaufförer i landet, rapporterar bland annat Dagens Nyheter, och det gör att bemanningsföretag inom detta fält har möjlighet att göra stora vinster.

Det finns även en efterfråga på logistikchefer och andra tjänstemän som arbetar med logistik, men inte framför fordonen. Därför har det även dykt upp fler och fler bemanningsföretag som hyr ut denna typ av personal, som kan arbeta med planering, flöden och processer för att få transporterna inom företaget att flyta smidigt.