Starta Företag

En mycket stor del av ekonomin i världen bygger på företagande i stor eller liten skala. Utan företag skulle livet helt enkelt stanna av och det skulle inte finns mycket att konsumera. För många är det en dröm att starta företag och bli sin egen chef samtidigt som man skapar möjligheter för sig att tjäna riktigt mycket pengar. Förhoppningsvis inom ett område som man också är intresserad av. Men hur gör man? I den här texten vänder vi oss mot nybörjare, mot dig som just börjat fundera på att starta företag och som behöver grundläggande råd och inspiration för att skrida till verket. En ganska stor del av alla som beger sig ut på den resa som det är att starta ett företag tröttnar någonstans på vägen. Men är man förberedd och vet ungefär vad som väntar förbättras förutsättningarna för att man ska lyckas med sin idé. Är man dessutom en driven person med bra idéer och en god förmåga att både inspirera och ta emot hjälp av andra å är det egentligen bara att sätta igång!

Många har den uppfattningen att man kommer att bli synad under lupp om man startar ett företag och att staten skapar hinder i form av byråkrati som det är svårt att ta sig över. Det gäller dock att inse att staten faktiskt vill att människor ska starta företag och bli så framgångsrika som möjligt. Det innebär skatteintäkter, arbetstillfällen och höjd bruttonationalprodukt. Mycket av det som behövs för att ett land ska kunna bli framgångsrikt. Reglerna för företagande finns till för att det ska vara så lätt som möjligt att driva verksamhet på ett hållbart sätt utan att det går ut över någon annan. Det finns massor av hjälp att få, helt gratis, både om man är nybörjare och efter att man kommit igång med sin verksamhet. Företagare brukar också vara bra på att nätverka och ge varandra råd och stöd, så länge de inte är konkurrenter i samma bransch. I den här texten har vi samlat tips och råd kring några av de situationer som de flesta nya företagare kommer i kontakt med.

Hur startar man ett företag?

Först och främst behöver man som nyföretagare ha en affärsplan. Enkelt uttryckt är det en idé om vad man vill sälja och hur man ska gå till väga för att göra det. De flesta brukar formulera denna plan i skrift på ett välstrukturerat sätt eftersom beskrivningen av affärsplanen kan kan ligga till grund för bidrag man söker och ett vara ett smidigt sätt att presentera sig för potentiella samarbetspartners. Själva arbetet med planen är en viktig del av processen som innebär att man, åtminstone på pappret, hittar lösningar på problem och sätt att ta till vara på möjligheter. En affärsplan bör behandla hur de varor eller tjänster man vill sälja är beskaffade och hur man når ut till potentiella kunder. Ibland separerar man dessa båda områden i en affärsidé och en marknadsföringsplan. I detta ingår att ha namn på företaget och kanske även en logotyp.

Starta företagNär man har en affärsplan bör man visa den för någon eller några som kan hjälpa till att bedöma om man har en tillräckligt stark idé. Det brukar man kunna få hjälp med på arbetsförmedlingen och det finns även olika företagarcentrum som har kompetens att bedöma en affärsplan. Det räcker givetvis inte med att ha en bra idé utan man måste själv vara beredd och ha möjlighet att lägga ner det arbete som krävs. Att skapa utrymme i livet för företagande är ett stort och svårt steg för många. Det är snarare ett undantag än en regel att det går att få det hela att gå runt redan från början. De pengar man behöver för att försörja sig måste alltså komma någon annan stans ifrån. Detta är det största hindret för många och lösningen brukar vara att börja i liten skala och ha företagandet som en bisyssla.

Att skaffa de nödvändiga fysiska förutsättningarna för företagande brukar vara nästa steg. Vad det handlar om beror helt på vad man har för affärsidé. Inom detaljhandeln behöver man en fysisk butik eller en hemsida där varorna säljs. Utför man ett hantverk behövs utrustning och kanske material. Det är ofta klokt att vänta med sådana investeringar tills man valt företagsform och registrerat sin firma. Det kan man göra genom en smidig tjänst på resurssidan verksamt.se. Handlar det om omkostnader kan man få tillbaka på skatten mot att man uppvisar kvitton. Många behöver låna pengar för att kunna komma igång, en fördel med det är att någon utomstående då kommer att bedöma ifall man har en tillräckligt bra affärsplan. Inom vissa branscher klarar man sig med en dator och en lugn vrå i hemmet där man kan utför sina sysslor som företagare.

 • Vad kostar det att starta eget?

  Vissa företag kickar igång med många miljoner i startkapital. Andra nyföretagare behöver ytterst lite för att kunna börja i liten skala. Det många inte tänker på är att företagande kostar tid och att det, som vi varit inne på, brukar handla om tid som inte genast betalar sig i form av pengar.

 • Hur lång tid tar det att starta eget?

  Grunden till en affärsidé är i regel något som mognat under en längre tid. Att mejsla fram en bra affärsplan kan gå ganska fort om det finns en bra idé och den byråkrati man måste ta sig igenom ska behöva ta mer än några veckor.

 • Hur får man starta eget bidrag?

  Starta eget bidrag är en arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Man kan få det som arbetslös om man uppfylla vissa krav. Kraven har varierat lite över tid och kan även se olika ut beroende på var i landet du bor. På arbetsförmedlingen kan du få veta vad som gäller.

 • Vad krävs för att få starta ett företag?

  Vad som krävs för att man överhuvudtaget ska få starta ett företag beror på vilken företagsform man valt. Att starta enskild firma är väldigt enkelt. För att få bilda ett aktiebolag måste man bland annat ha 50 000 i startkapital.

 • Vad är svårast för nya företagare?

  Många ryggar tillbaka inför det här med bokföring och redovisning. Det är därför det finns så många revisorer som åtar sig detta. Att lära sig hur det går till är dock en värdefull introduktion i företagsekonomi som kan löna sig många gånger om.