Nyligen presenterades Svenskt innovationsindex för 2018. Vilket företag hamnade i topp? Och hur kan du göra för att ditt företag ska hamna på listan?

Svenskt innovationsindex är en ganska ny företeelse, som har utvecklats på Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet, i samarbete med Norges handelshögskola (NHH) och Fordham University i New York. Indexet mäter graden av innovation ur ett kundperspektiv. Det vanliga är annars att mätningar och rankingar av innovation görs genom att titta på interna aktiviteter eller kostnader i ett företag.

Man kan tala om innovation ur flera olika perspektiv. Ofta handlar begreppet om att skapa tillväxt, öka sin konkurrenskraft och utveckla välfärden. Väljer man att titta på det ur ett kundperspektiv handlar det om huruvida kunden upplever att en vara eller tjänst är ett stöd i den värdeskapande processen. Mer konkret innebär detta att produkten ska stärka kundens upplevelse. En innovativ vara eller tjänst ska göra kundens tillvaro tryggare, bättre eller mer miljövänlig, eller hjälpa kunden att spara tid eller pengar.

I augusti 2018 presenterades resultatet av en undersökning som visade att Sverige var tredje bäst i världen på innovation. Men hur ser skillnaderna ut inom vårt land? Svenskt innovationsindex är en undersökning som omfattar svar från 13 000 kunder. Respondenterna har rankat innovationsgraden hos 70 företag och organisationer inom nio branscher, med fokus på

 1. Företagets innovationsförmåga, och
 2. Hur attraktiva dessa innovationer upplevs vara.

Kunderna har också värderat företagets erbjudande, leverans, bemötande och interaktionsyta.

Vilka företag upplevs som mest innovativa?

IkeaSå här ser tio i topp-listan ut för Svenskt innovationsindex 2018:

 1. Ikea
 2. MTR Express
 3. Netflix
 4. Norwegian
 5. Verisure
 6. Bahnhof
 7. Länsförsäkringar
 8. Nettbuss/Bus 4 You
 9. Clas Ohlson
 10. Ving

Resultatet presenterades 7 mars i år på Tjänsteinnovationsdagen.

Vissa regioner är också mer innovativa än andra. En annan studie, som gjorts av ekonomihistoriker på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, visar att de mest innovativa regionerna (länen) under perioden 2000-2013 var Västmanland, Östergötland, Uppsala, Stockholm och Västerbotten. Där är antalet innovationer per capita högst. Detta är regioner som klarat att ställa om från traditionell industri till informationsteknik och digital teknik. Exempel på företag som klarat denna omställning är Ericsson, ASEA/ABB och SAAB.

Den kommun som är mest innovationstät är Stockholm, medan Lund har det högsta antalet innovationer per miljon invånare.

Hur gör jag mitt bolag mer innovativt?

En innovativ verksamhet kommer att attrahera fler kunder, och få en större tillväxt. Om du som läser detta driver ett företag, eller funderar på att starta ett, och blivit inspirerad av att läsa om innovation i svenska företag, då undrar du kanske vad du kan göra för att ditt företag en dag ska finnas på listan.

Innovation kan, och bör, mätas på olika sätt, eftersom det är ett mångfacetterat begrepp. När det gäller kundens upplevelse av innovation kan saker som butikens eller webbsidans utseende vara drivande. Det går med andra ord att skapa en stor förändring med ganska små medel, även om kostnaden för att bygga en ny sajt inte ska underskattas.  

En annan viktig slutsats av undersökningen är att kunder förväntar sig mer när en vara eller tjänst kostar mer. Lågt pris signalerar inte att man har rätt att vänta sig kvalitet på samma sätt.