Att starta ett företag är något av det mest utmanande man kan göra. De allra flesta som startar företag tycker dock att det är väl värt ansträngningen. Varför tycker de det? Det finns naturligtvis flera skäl till detta, och i den här artikeln går vi igenom de allra främsta anledningarna.

1. Du blir din egen chef

När du startar ett eget företag är det du som bestämmer vad du ska göra med all din vakna tid. Räkna med att du kommer att arbeta mer än åtta timmar per dag, och troligen också fler än fem dagar i veckan, åtminstone i början av din tid som entreprenör. Om det dock känns som ett rimligt pris att betala för att få bestämma helt själv, då är sannolikheten stor att du kommer att trivas som egenföretagare.

2. Du får arbeta med det du är intresserad av

Många framgångsrika företag har startats med utgångspunkt i grundarens intressen, och det kan handla om allt från slädhundar till onlinemarknadsföring. Du kommer att slippa alla monotona, själsdödande arbetsuppgifter som inte ger dig någonting, och kan koncentrera dig på det du tycker är kul och utvecklande. Visst måste du också göra saker som att bokföra, marknadsföra din verksamhet med mera, men mycket av detta kan du idag få hjälp med, till en ganska låg kostnad.

3. Du bestämmer själv dina tider

Att starta och driva ett företag kräver disciplin och hårt arbete, men du bestämmer dina arbetstider helt och hållet själv. Är du kvällsmänniska kan du börja senare på dagen än på en arbetsplats där du måste stämpla in en viss tid.

4. Företagande är utvecklande och stimulerande

Livet som entreprenör ger dig en fantastisk möjlighet att förverkliga dig själv och dina idéer. Det kommer i de flesta fall att krävas en hel del hårt arbete, men du kommer att nå till en punkt dit du inte hade kommit om du hade blivit kvar på ditt gamla jobb. Detta gäller alldeles oavsett hur mycket pengar du drar in på din verksamhet.

5. Det är enkelt

De senaste åren har svenska myndigheter tagit betydande steg för att minska byråkratin som är förknippad med att starta företag. Visst går det att förenkla processen ännu mer, men redan idag är det enkelt. Har du Bank-ID kan du logga in på verksamt.se och registrera en enskild firma på några minuter.

Det finns också mycket råd och hjälp att få, helt gratis. Inte minst på internet finns det många sidor med information, och om du inte hittar svar på de frågor du har kan du ställa dem på ett företagarforum online.

6. Du kan tjäna rejält med pengar

Vissa företagare misslyckas, andra lyckas tjäna ungefär lika mycket som de gjorde som anställda, och vissa tjänar riktigt mycket pengar på sina affärsidéer. Detta kräver en hel del arbete, och ibland ett eller två misslyckanden innan du hittar ett koncept och en affärsidé som fungerar så pass väl att du får många kunder. Det är få saker, om någon, som slår känslan av att ha kommit på en riktigt lönsam affärsidé.

7. Det är varierande

Att starta och driva ett företag är allt annat än monotont. Du kommer att arbeta med många olika uppgifter, som alla är nödvändiga för att ditt företag ska kunna fortsätta existera. Det handlar om fakturering, bokföring, redovisning, myndighetskontakter och naturligtvis om att leverera till kunderna. Är du trött på att göra samma sak dag ut och dag in, och har en affärsidé som du tror på, då är det kanske dags att göra slag i saken.

Att driva ett företag är alltid förknippat med vissa risker, och många som ger sig ut på entreprenörsresan misslyckas första gången. Ett misslyckande ska dock inte enbart ses som ett nederlag, utan också som en nyttig erfarenhet. Vad gjorde du fel den gången, och vad kan du göra bättre nästa gång?