En affärsidé är grunden i varje kommersiell verksamhet. Idén i sig behöver dock inte vara unik. Att göra samma sak i Ängelholm som någon annan gör i Skövde kan vara ett succékoncept. Om du vill ha kunder i hela landet underlättar det dock att vara unik. Du kommer inte att kunna starta en köp- och säljsajt om konkurrerar ut Blocket, för att bara ta ett exempel.

Att inspireras av vad andra har gjort tidigare, och antingen förbättra en idé eller slå samman flera, är ett vanligt sätt att skapa nya affärsidéer. Här har vi sammanställt några exempel.

Cirkulär ekonomi

Att hyra ut prylar som de flesta behöver använda någon gång ibland, som elverktyg eller fordon, är ett växande affärsområde. Det hör ihop med ett ökat miljötänk, vilket också innebär att fler och fler vill få sina ägodelar reparerade istället för att slänga och köpa nytt. Det här erbjuder många möjligheter att starta företag. Några exempel är:

 • Uthyrning av verktyg eller andra saker som de flesta bara använder någon gång ibland, som tält eller kanoter.
 • Reparation av elektronik, kläder eller något helt annat.
 • Försäljning av lagade eller omsydda, begagnade kläder.

Starta ett community

Community-apparOm du googlar någonting som har med hemmafix att göra är sannolikheten stor att du hamnar på Byggahus.se. Googlar du någonting som har med friluftsliv att göra hamnar du på Utsidan.se. Det finns fler exempel, men inom många områden finns det ingen sajt som kombinerar initierade artiklar med ett välbesökt forum. Kanske kan du starta ett? Börja med att skriva artiklar, lägg ned tid på sökmotoroptimering, och kontakta bloggare och andra profiler inom nischen. Det kommer att kräva en hel del arbete, men det kan bli riktigt framgångsrikt.

Framgång är dock inte nödvändigtvis synonymt med ekonomisk framgång på nätet, så hur ska du göra för att tjäna pengar? Vårt tips är att göra ett eller flera av följande:

 • Ta in annonser på sajten. Du kan börja med Googles Adsense, som är enkelt att komma igång med.
 • Sälj produkter som är kopplade till sajtens inriktning.
 • Använd dig av affiliate-länkar, alltså länkar som leder till en webbshop och som ger dig en kickback när en kund köper något via din länk. Tänk bara på att transparensen gentemot besökarna är viktig när man arbetar med affiliatelänkar.

Lös någon annans livspussel

Många, inte minst i städerna, har svårt att få ihop det s.k. livspusslet. Kanske kan du erbjuda en tjänst som löser något problem för dem. Redan idag finns bl.a. följande:

 • Taskrunner, där du skapar ett uppdrag som en händig man eller kvinna utför åt dig. Det kan handla om att montera en IKEA-möbel, sätta upp en vägghylla, eller köra iväg skräp.
 • Tiptapp, som liknar Taskrunner, men med två viktiga skillnader: alla uppdrag handlar om att frakta bort saker, och andra privatpersoner kan åta sig uppdragen.
 • Hemleverans av mat, som idag erbjuds av flera aktörer. Inte minst har de stora kedjorna, som Coop och Ica, fått upp ögonen för detta.

Men vilka tjänster finns inte idag, som skulle kunna bli lika framgångsrika? Det kanske är just du som vet.

Foodtruck-bageri

Starta en food truck

Är du road av matlagning? Har du körkort? Att sälja mat från en ambulerande food truck har blivit mycket populärt, och vissa har sagt upp sig från sina jobb för att satsa på intresset för matlagning. En som gjorde detta är Pär från Huddinge.

Tänk bara på att det är viktigt att följa kommunens regler, och att vara säker på att det finns platser där du kan stå. Oavsett hur bra ditt koncept är måste du kunna stå någonstans där det finns kunder.

Turism i vildmarken

Profitera på fitness-trenden

Intresset för fitness är större än på länge, samtidigt som hälsoläget är sämre än någonsin i landet. Denna paradox kan ge upphov till många affärsidéer. Det verkar nämligen som många skulle behöva hjälp med att börja leva hälsosammare, och kanske kan du hjälpa till. Några exempel är:

 • Personlig träning och/eller kostrådgivning, antingen vid personliga möten på ett gym, eller på nätet.
 • Bootcamps/träningsläger, eventuellt kombinerade med övernattning på kursgård eller liknande. Om du bor på en gård kan du kanske bygga en egen träningsanläggning.

Teambuilding

Det finns många företag som lägger stora summor på olika typer av teambuildingaktiviteter, och här kan du erbjuda någonting som inte finns någon annanstans. Udda sporter, matlagning eller vinprovning är bara tre exempel. Utgå från någonting som du själv gillar, och har kunskaper om, men tänk på att det också ska finnas ett intresse från företagen för de aktiviteter du erbjuder.

Turism

Sverige är ett exotiskt land, inte bara för utländska besökare, utan även för många nya och gamla svenskar. Att driva vandrarhem, arrangera guidade turer, olika typer av safari eller något helt annat. Många förknippar kanske den här typen av turism med fjällen, men vårt avlånga land har mer att bjuda på: skärgårdarna från norr till söder, Höga kusten, djupa skogar och mycket annat. Är du dessutom språkkunnig är det ett stort plus.